info
info

Samsung Galaxy S20 FE: Nejlepší letošní Samsung [recenze]

Co si budeme povídat, ve vlajkách se Samsungu letošní rok tak úplně moc nevydařil. Procesory Exynos používané v Evropě mají ve vlajkách zhruba o 20% horší výkon a vydrží méně nabité než u těch stejných telefonů prodávaných v USA se Snapdragony. S20 Ultra měla i další problém v podobě hlavního foťáku a i když si Samsung postupem roku u Note 20 Ultra reputaci trochu vylepšil, pořád si Samsung letošek asi úplně za rámeček nedá. Na druhou stranu Samsung jeho současná reputace trápí, a rozhodl se dát svým fanouškům najevo, že jim nejsou lhostejní a přináší na trh zbrusu nový Galaxy S20 FE. Ono FE v názvu znamená Fan Edition a Samsung se nechal slyšet, že rozhodně se nebude jednat o ojedinělou věc a označení FE se promítne do více telefonů v příštím roce. A hned na začátku říkám, tenhle telefon se fakt povedl.

Samsung Galaxy S20 FE: Nejlepší letošní Samsung [recenze]

Povedené zpracování

Často vám říkám, že prémiové materiály jsou jednoznačně kov a sklo a rozhodně ne plast nebo něco, co je sice plast, ale mermomocí se to snaží vypadat jako sklo. A protože pravidla jsou od toho, aby se porušovala, S20 FE je přesně ten druh plastu, který se mi na zádech po čertech líbí. Nehraje si sklo, nejmenuje se Glastic a přiznává sám sebe v plné kráse a podobně jako třeba plast kdysi dávno na Lumiích nebo třeba na Pixelech se mi tenhle po čertech líbí.

Samsung Galaxy S20 FE se dodává v několika barevných variantách a já jsem si pro recenzi vybral meruňkově oranžovou. Je matná, strašně příjemná na dotyk, v ruce neklouže, plast má dostatečnou tloušťku, takže se ani neprohýbá, zkrátka a dobře na tomhle místě jednoznačně schvaluju. Ve stejném odstínu, jenom lesklý, růžově zlatý je rám telefonu i lem kolem lehce vystupujících foťáků a za mě je S20 FE jeden z nejlépe designově zvládnutých telefonů letošního roku.

Skvělý displej a dvě varianty výbavy

S20 FE vychází samozřejmě z plnohodnotných S20 a co zůstalo je krásný 120Hz Amoled displej. Pokud vám připadala klasická S20 malá a S20+ zas moc velká, FEčko je právě se svým 6,5“ displejem takový ten sweet spot někde uprostřed mezi tím. Rozumně padnoucí do ruky, i když samozřejmě pro ovládání po celém displeji budete potřebovat ruce obě. Displej svítí skvěle, na sluníčku bez problému a oproti S20tkám nemusíte řešit dilema v podobě 60Hz na QHD nebo 120Hz na FullHDčku. Rozlišení je jen jedno a je na vás si vybrat jestli chcete víc šetřit baterku nebo mít hezčí uživatelskou zkušenost.

Asi totiž předpokládám nemusím vysvětlovat, že čím více Hz, tím je displej plynulejší a všechno tak nějak hezčí na oko. Když už jsem u té baterky a obecně u výdrže, ta se váže na použitý procesor. Galaxy S20 FE plní přání fanoušků tak, že existují 2 varianty. Levnější za 16 990,- podporující LTE s procesorem Exynos 990 a druhá dražší za 19 990,- podporující sítě 5G s procesorem Snapdragon 865. Snapdragon obecně vydrží déle nabitý, má větší výkon, lepší optimalizaci atd. Mě vydržela 4G S20 FE jeden den průměrného použivání se zapnutým 120Hz displejem. Malý tip – výdrž prodloužíte také tím, že si zapnete tmavý režim a nastavíte nějakou tmavou tapetu.

Věřte, že pak to bude přesně ten jazýček na vahách, kdy se rozhodne, jestli dáte celý den bez nabíjení nebo si budete muset před odchodem z práce ještě trochu proudu přicucnout. A nebo si připlaťte 3 tisíce a sáhněte po Snapdragonové variantě, která sama o sobě vydrží déle nabitá. U nabíječek také mimochodem přichází trochu úspora v nákladech. Ač telefon podporuje drátové nabíjení 25W, v balení najdete totiž pouze 15W nabíječku. Alternativně si samozřejmě můžete pořídit jakoukoli až 15W bezdrátovou nabíječku do práce a naučte se telefon vždycky pokládat na ní a máte vystaráno.

Hardware už jsem tak trochu nakousnul v podobě procesorů. Výkon je každopádně u obou variant dostatečný a na žádný zásek tady nenarazíte. Jediné, co by mohlo možná někomu vadit, že na Exynosové variantě spustíte takový Fortnite na druhé nejvyšší detaily, zatímco na Snapdragonové na nejvyšší detaily. Pořád se ale bavíme o telefonu za 16 990,-, kde si myslím, že takový rozdíl fakt není zásadní. U softwaru je malinko škoda, že ač Samsung vypouští tento telefon už po představení Androidu 11, je tady pořád jen Android 10 samozřejmě s jednou z nejlepších nadstaveb v podobě OneUI. Každopádně nedávno Samsung oznámil, že podpora jejich vybraných telefonů, včetně tohoto FE se rozšiřuje na 3 roky, tím pádem Android 13 by sem teoreticky jednou měl dorazit.

Ústupky u fotoaparátu

K pár ústupkům oproti dospělým S20tkám došlo u foťáku. Naštěstí ale ne u hlavního. Hlavní foťák je totiž pořád ten skvělý 12MP se světelnosti f/1.8 a dual pixelovým ostřením. Je tedy jasné, že fotky za denního světla jsou krásně ostré s dostatkem dynamického rozsahu, skvělým kontrastem a jediné, co byste fotkám mohli vůbec vytknout je až přílišná saturace. To je ovšem hodně subjektivní věc, někomu se to líbí, někomu ne a tohle je prostě typické poznávací znamení všech telefonů Samsung, za které se snad ani nejde na Samsung zlobit. Druhým foťákem je 8MP s trojnásobným optickým zoomem a na výslednou cenu telefonu jej musím take jednoznačně pochválit a obzvlášt i hodně blízké detaily vypadají opravdu velmi dobře.

Opravdu na zoom a na to, že je to odlehčená vlajka, jedna báseň. Třetí do počtu je šíro a i u denních fotek podává velmi dobré výsledky. Sice je o poznání horší než šíro v dospělých S20tkách, hlavně v podání ostrosti směrem ke krajům fotky, ale i tak jsem s ním ve dne velmi spokojený. U večerních a nočních fotek samozrejmě všechno u jednotlivých objektivů stojí a padá s tím kolik je na výsledné scéně světla. U všech 3 objektivů máte možnost fotit večer klasicky nebo na noční režim, který celé scéně opravdu viditelně pomáhá. Samozřejmě nejlíp je na tom hlavní foťák, kde I při hodně špatném osvětlení dokáže telefon opravdu divy. Hůř už je na tom zoom, kde časo dochází ke slitím ploch do jedné olejomalby a překvapivě relativně dobře je na tom šíro, které si pořád udrží ostrost uprostřed fotky a rozhodně na noční scénu ja na tom líp, než jsem původně čekal. Každopádně ale na šíro z dospělé S20 rozhodně nemá.

Celému focení bych prakticky pouze vytknul jednu jedinou věc, ale zas je to něco, co mě vytáčelo k nepříčetnosti. A to je přepínání mezi jednotlivými foťáky, kde místo k přepnutí dojde minimálně v 50% případů k zobrazení zoomovacího posuvníku. Já chci ale fotit nativními ohniskovými vzdálenostmi jednotlivých foťáků a ne 1,4x zoom nebo 3,6x zoom. Po každém takovém překliknutí pak musíte kliknout buď do displeje, což má za následek často změnu ostření nebo trapně pár vteřin čekat, až se zpátky zobrazí 3 siluety jednotlivých foťáků a pak zvolit ten správný, který chcete. Tohle se každopádně třeba na M51 neděje. Druhou výtku mám už jen k zoomové animaci při přepínání jednotlivých foťáků. Když už tohle chtěl Samsung implementovat po vzoru Applu, aspoň si na tom mohli dát záležet. Škubané animace opravdu moc pěkně nevypadají.

U videa máte možnost natáčet ve 4K při 60 snímcích, ale pouze hlavním foťákem. U zbylých 2 objektivů se musíte spolehnout pouze na 4K 30. Video je celkově hodně pěkné zase po stránce dynamického rozsahu, saturace, kontrastu atd, ale přece jen jsem si všimnul 2 podivností. To, že pan záběry obecně nejsou úplně nejhezčí na většině telefonů je normální, ale občas dojde k drobným záškubům, které zde být nemají nebo občas nepochopitelně video i při zamknutí expozice i ve dne šumí. Problémem tak může být buď nezvládající Exynos, hlavně u těch záškubů nebo jen špatně optimalizovaná foto aplikace. Na rozuzlení si každopádně budeme muset počkat na příští aktualizace.

Závěrem

I když jsem teď v závěru S20 FE kritizoval, rozhodně se za mě jedná v poměru ceny a výkonu o nejlepší telefon, který Samsung letos vyrobil. Podařilo se mu dokonale namíchat koktejl všeho, co fanoušci chtějí a přesně ubrat ty úplně nejprémiovější věci, které telefon dělají absolutní vlajkou, ale současně ženou cenu enormně vzhůru a dají se přitom za ústupky v ceně oželet. Ač jsem to možná nikde nevzpomenul v průběhu recenze, pořád tu zůstala rychlá čtečka otisků prstů v displeji, pořád je tu zvýšená odolnost proti vodě a prachu IP68, hodně dobře hrající stereo repráky, 120Hz displej, 6GB RAM v základu se 128GB úložištěm, které navíc můžete rozšířit, prostě všechno tohle dělá odlehčenou vlajku možná daleko atraktivnější než vlajku samotnou.

Za 16 990,- totiž S20 FE dokáže hodně obstojně konkurovat Motorole Edge, LG Velvet, ASUS Zenfone 7, všem možným variantám Xiaomi řady 10 a mnohé z nich i předčí. Jestli tedy přemýšlíte, jestli do S20 FE jít, rozhodně běžte a prakticky se rozmyslete jen jestli vám stačí Exynosová varianta nebo si připlatíte 3 tisíce za Snapdragon.

Novinky na e-mail...



Další podobné články

Recenze Samsung Galaxy S23: Parťák do nepohody

Petr Hudec | 01.03.2023
Recenze Samsung Galaxy S23: Parťák do nepohody

Samsung Galaxy S23 a hned v úvodu vám rád sdělím, že se jedná o jeden z nejlepších telefonů, které si momentálně můžete pořídit. Pojďte zjistit, proč dnes začínám přímočaře finálním verdiktem.

Zobrazit celý článek

Recenze JBL PartyBox Encore: Mega hodně muziky v kompaktním balení!

Petr Hudec | 24.10.2022
Recenze JBL PartyBox Encore: Mega hodně muziky v kompaktním balení!

Jestli jste sledovali páteční post na Instagramu, je vám asi jasné, na co bude dnešní recenze. A pro ty z vás, kdo nesledují, tak dnešní malý cvalík je PartyBox Encore. Nejmenší a nejlehčí PartyBox na trhu od JBL – jedničky na našem trhu. Podle mých šedivých vlasů je vám asi jasné, že na plážové ...

Zobrazit celý článek

Vivo X90 Pro vs Samsung Galaxy S23+: Kdo s koho?

Petr Hudec | 26.04.2023
Vivo X90 Pro vs Samsung Galaxy S23+: Kdo s koho?

Představte si, že máte v kapse okolo 25 tisíc korun a chcete nový mobilní telefon postavený na OS Android. Výběr je pestrý. Můžete zvolit jistotu v podobě Samsungu, protože největší problém v podobě procesorů už padl a chybu tak určitě neuděláte. Jenže pak tu jsou i další výrobci, na které se pár...

Zobrazit celý článek

Samsung Galaxy S21 FE: víme vše! Cena, specifikace a dostupnost v ČR

Tomáš Richter | 23.08.2021
Samsung Galaxy S21 FE: víme vše! Cena, specifikace a dostupnost v ČR

Příchod Galaxy S21 FE je na spadnutí! Zopakuje Samsung stejný úspěch jako vloni s telefonem Galaxy S20 FE?

Zobrazit celý článek
Nastavení cookies: Aby web fungoval, tak jak ho znáte

Aby naše webové stránky fungovaly správně, našli jste na nich, co hledáte, ušetřili spoustu času a nezobrazovaly se vám věci, které Vás nezajímají, potřebujeme od Vás souhlas se zpracováním souborů cookies, tj. malých souborů, které se ukládají ve vašem prohlížeči.

Tyto cookies jsou nutné pro správné fungování našich webových stránek. Vždy aktivní.

Čím víc lidí má statistické cookies zapnuté, tím lépe můžeme naše stránky vyladit. Tyto cookies shromažďují informace o tom, jak lidé web používají, které stránky navštívili, na co klikají. a na které odkazy jsi klikla. Všechny informace, které soubory cookie shromažďují, jsou souhrnné a anonymní.

Díky marketingovým cookies třetích stran vám můžeme připomenout nabídky, které jste si prohlíželi na našich stránkách, i jinde na internetu. Když tyto cookies zakážete, reklam bude pořád stejně. Ovšem na věci, které vás nezajímají.

Zavřít
arr
arr
Bonus program
Nákupem tohoto produktu získáte ... bodů(y).
arr
Hlídací pes
...
Jakmile tento produkt dorazí na sklad, chci poslat zprávu na e-mail.
Až cena klesne pod Kč s DPH, chci poslat zprávu na e-mail.